Sabit yağ terimini, doğal kişisel bakım ve aromaterapi uygulamalarında sıklıkla duyuyoruz. Peki sabit yağ nedir? Hangi yağlar sabit yağdır? Sabit yağları nasıl kullanabiliriz? Gelin bu soruların cevapları ve daha fazlasını birlikte keşfedelim.
Sabit Yağ Nedir ve Nasıl Elde Edilir?
Sabit yağlar, taşıyıcı veya baz yağ olarak da adlandırılır. Bu yağlar çoğunlukla kokusuz veya hafif bir kokuya sahiptir ve buharlaşmazlar. Sıklıkla bitkilerin meyve ve tohumlarından elde edilir. Katı veya sıvı halde gözlemlenebilen sabit yağlar, sıcak veya soğuk sıkım yöntemi ile elde edilebilir. En çok tercih edilen ve tavsiye edilen üretim yöntemlerinden biri olan soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağlar, barındırdıkları vitamin, mineral, organik asit gibi faydalı maddeleri, kokularını ve renklerini kaybetmezler.
Sabit Yağlar Nelerdir?
Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi yağlar birer sabit yağdır. Kozmetik ürünlerin içeriğinde gördüğümüz hindistan cevizi, avokado, argan yağları da sabit yağlara verilebilecek örnekler arasında yer alıyor.
Sabit Yağlar Nasıl Kullanılır?
Sabit yağlar, yemeklerde kullanımlarının yanı sıra, saç ve cilt bakım ürünlerinde de ön plana çıkan yağlardır. Doğal cilt bakım formüllerinin olmazsa olmazı sabit yağlar, uçucu yağların aksine doğrudan cildimizle temas ettirerek kullanabileceğimiz, güvenli yağlardır. Her bir sabit yağın farklı özellikleri ve kullanım alanları vardır. Sabit yağlarla bazen tek başlarına, bazen farklı sabit ve uçucu yağlarla hazırlayacağımız tariflerle doğal bakım ürünleri elde edebiliriz. Aynı zamanda saf halde kullanıldıklarında cilt yüzeyinde tahriş gibi istenmeyen etkilerini gözlemlediğimiz uçucu yağları, seyreltmek için sabit yağlardan yardım alabiliriz.
Sabit Yağların Faydaları Nelerdir?
Onlarca ve hatta yüzlerce çeşit olan sabit yağların her birinin farklı özellikleri, farklı kullanım alanları mevcut. Bu nedenle doğru sabit yağı, en verimli biçimde kullanmak için onların özelliklerini biliyor olmamız şart.
Hindistan Cevizi Yağı, 24°C’nin altında katı halde bulunan, son yıllarda popülerlik elde eden bir sabit yağ çeşididir. Cildi ve saçları nemlendirme, saçlara parlaklık ve yumuşaklık kazandırma, aynı zamanda hızlı uzamasına yardımcı olma özellikleri nedeniyle, özellikle kuru saç ve cilde sahip olanların tercih ettiği yağlar arasındadır. Her evin olmazsa olmazı hindistan cevizi yağı ile alakalı daha fazla bilgi için buradan bloğu ziyaret edebilirsiniz.
Jojoba Yağı, cildimizde doğal olarak salgılanan sebuma yapı olarak en çok benzeyen sabit yağdır. Cildin nemlenmesine, olumsuz etkilerden korunmasına yardımcı olur. Özellikle sivilce ve akne oluşumuna eğilimli, yağlı veya hassas ciltlerin kullanımına son derece uygun bir yağdır. Sivilce ve akne karşıtı doğal cilt bakım formüllerinde sıklıkla tercih edilir.
Argan Yağı, Fas’a özgü argan ağacının meyvesinin çekirdeklerinden elde edilir. Neredeyse her saç bakım ürününün içeriğinde görmeye alışkın olduğumuz argan yağı, oleik ve linoleik asit bakımından zengindir. Cildin ve saçların nemlenmesine, beslenmesine yardımcıdır. Bu nedenle saç maskesi olarak kullanımı tercih edilir.
Avokado Yağı, harici ve dahili olarak tüketilebilen ve avokado meyvesinden elde edilen bir sabit yağdır. Adeta bir nem bombası olan avokado yağı, yoğun kıvamlı, cildi ve saçları nemlendirmeye yardımcı bir yağdır.
Sabit yağlar ile doğanın mucizelerinden yararlanarak kişisel bakım formülleri oluşturabilir, saç ve cilt bakımınızda tercih edebilir, bu formülleri uçucu yağlar ile zenginleştirebilirsiniz. Amacınıza ve cildinize uygun yağları bir araya getirerek çeşitli sorunlarınıza yanıt verecek masaj yağları, cilt serumları, saç maskeleri gibi birçok tarif hazırlayabilirsiniz.