Akgünlük Yağının 5 Mucizevi Faydası ve Kullanımı

Akgünlük Yağının 5 Mucizevi Faydası ve Kullanımı

Akgünlük Yağı Nedir?

Akgünlük Yağı (Sığla Yağı), Anavatanı Güney Asya olan akgünlük ağacının reçinesinden buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilen doğal bir uçucu yağdır. Günümüzde akgünlük sakızı olarak bilinen, Boswellia Burseraceae familyasına bağlı Boswellia ağacından (akgünlük ağacı) elde edilen beyaz sakız reçineleri, Ayurveda ve Çin tıbbında tedavi amaçlı kullanılmaktaydı. Akgünlük reçinesi, Avrupa’da dini ritüellerde tütsü maddesi olarak kullanılmıştır. Hint tıbbı geleneklerine bakıldığında Boswellia reçinesi ekstraktları ve tozlarının antiinflamatuvar etki sağladığı görülmektedir. Akgünlük reçinelerinden elde edilen ve Kleopatra tarafından “sağlık iksiri” olarak kullanılan Akgünlük Uçucu Yağı’nın, Mısır döneminde mumyalama amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. 

Günümüzde ise bu doğal ve mucizevi yağın etkileri sağlık uzmanlarının dikkatini çekmektedir. Antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklere sahip olmasıyla dikkat çeken Akgünlük Uçucu Yağı’nın birçok faydası bulunmaktadır. 

Akgünlük Yağı Faydaları

Ağrıları Hafiftletmeye  Yardımcıdır

Akgünlük yağının uygulandığı bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak ağrıları dindirmeye yardımcı özelliği olduğu bilinmektedir. Baş, boyun ve kas ağrıları için sabit bir yağ ile karıştırılarak ağrıyan bölgeye uygulanabilir.

Kaygı ve Stresi Azaltmaya Yardımcıdır

Akgünlük Uçucu Yağı’nın kokusunun kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Aromaterapide sıklıkla kullanılan bu yağın bedeni ve ruhu rahatlatmaya yardımcı etkisinden faydalanabilirsiniz. 


Üst Solunum Yollarını Rahatlatmaya Yardımcıdır

En çok sorulan akgünlük yağı öksürüğe iyi gelir mi, akgünlük yağı öksürük için nasıl kullanılır gibi soruların cevabını merak ettiğinizi biliyoruz. Bir kase sıcak suya damlatılan 4-5 damla akgünlük uçucu yağının buharını solumanın tıkalı sinüsleri açmaya yardım ederek, geniz akıntısından kaynaklanan öksürüğü rahatlamaya katkı sağladığı gözlemlenmiştir. 


Cildin Beslenmesine ve Yenilenmesine Yardımcıdır

Akgünlük yağının cildi beslemeye ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı özelliği olduğu bilinmektedir. Antibakteriyel özellikleri sayesinde sivilce ve akne oluşumunu önlemeye katkı sağlar. 

Saçların Canlanmasına Yardımcıdır

Akgünlük Yağı, saçları nemlendirmeye ve saç tellerine canlılık kazandırmaya yardımcıdır. Ayrıca kepek oluşumunu önlemeye yardımcı etkisi de bulunmaktadır. 

Akgünlük Yağı Nasıl Kullanılır?

20 ml Jojoba Yağı’nın içine 5-6 damla Akgünlük Uçucu Yağı ekleyip karıştırarak kırışıklık önlemeye yardımcı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Karışımı temiz cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 20 ml Hindistan Cevizi Yağı ya da Argan Yağı’nın içine 5-6 damla Akgünlük Uçucu Yağı ekleyip karıştırarak saçları canlandırmaya ve kepek oluşumunu önlemeye yardımcı bir saç bakım maskesi hazırlayabilirsiniz. Maskeyi saç diplerinden ucuna masaj yaparak uygulayıp. 30 dakika bekledikten sonra ılık su ve şampuanla saçınızdan arındırabilirsiniz.

20 ml Tatlı Badem Yağı’nın içine 5-6 damla Akgünlük Uçucu Yağı ekleyip karıştırarak ağrıları yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir masaj yağı hazırlayabilirsiniz. Yağı vücudunuzun ağrıyan bölgesine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 

Bir kase sıcak su içine 3-4 damla akgünlük yağı ekleyerek üst solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı buhar banyosu hazırlayabilirsiniz.

Kaygılı ve stresli hissettiğiniz zamanlarda difüzör ya da buhurdanlığınıza 3-4 damla akgunluk yagi damlatarak ortamınızın havasını değiştirebilirsiniz. 

Ancak belirtmeliyiz ki uçucu yağlar çok güçlü etkilere sahip olabilir. Bu nedenle uçucu yağları kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmanızı öneririz. 

Kaynakça:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2072949

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/719421

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/znc-2003-3-416/html

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/68/10/68_ess19114/_article/-char/ja/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1044579X20300341

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214008517300020 

https://link.springer.com/article/10.1186/s12645-022-00128-9

https://www.mdpi.com/2079-6382/10/12/1444

https://journals.ekb.eg/article_308224.htmlTüm Bloglar