Ozon Yağının Faydaları | Cilt ve Saç Bakımında Ozon Yağı

02-04-2024 16:15
Ozon Yağının Faydaları | Cilt ve Saç Bakımında Ozon Yağı

Ozon Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Ozon, atmosfere mavi rengini veren üç atomlu bir moleküldür. Normal hava koşullarında atmosferde gaz halinde bulunan ozon, karakteristik bir kokuya sahip ve renksizdir. Ozon, doğal olarak atmosferde bulunduğu gibi, laboratuvar ortamında da üretilebilir. Ozon gazı güçlü oksidasyon özelliği ile sadece ozon yağı yapımında değil, gıda sterilizasyonunda, kokuların giderilmesinde ve dezenfeksiyon amaçlı olarak da kullanılır. 


Cilt ve saç bakımında sağladığı faydalar ile oldukça popüler olan ozon yağı, zeytinyağının içine ozon gazının enjekte edilmesi sonucunda oluşan doğal bir yağdır. İçinde zeytinyağının mucizevi özelliklerini de taşıyan bu yağ, besin değeri açısından oldukça zengindir. Ozon gazının soğuk sıkım saf zeytinyağına enjekte edilmesi ile elde edilen ozon yağının mucidi  Nicola Tesla’dır.  Nikola Tesla, 1896 yılında ozon jeneratörü üreterek zeytinyağının içine ozon gazı enjekte etmeyi başarmıştır. Bugün kullanmakta olduğumuz ozon yağı hala aynı yöntemle elde edilmektedir. 


İçinde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu ve en önemli besin maddesi olan oksijeni bolca barındıran ozon molekülleri, Nikola Tesla’nın icat etmiş olduğu ozonlama teknolojisi ile zeytinyağının içerisine sıkışır ve uzun süre saklanabilecek hale gelir. Ozon gazı enjekte edilen zeytinyağının kıvamı koyulaşır ve rengi şeffaflaşır. Haydi gelin içinde zeytinyağının ve ozonun besleyici özelliklerini barındıran ozon yağının faydalarına daha yakından bakalım. 


Ozon Yağının Cilde Faydaları

Ozon yağı, içeriğinde bulunan yüksek ozon sayesinde oldukça güçlü bir antioksidandır. Uygulandığı bölgeyi dezenfekte ederek, bölgeye yüksek miktarda oksijen sağlar. Bu sayede cilt üzerinde oluşan enfeksiyonları iyileştirmeye yardım eder. 
Ozon yağı, yüksek oksijen seviyesi sayesinde uygulandığı bölgedeki hücrelerdeki yenilenme hızının artmasına ve böylece iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.
Ozon yağı, ciltte oluşan lekeler için oldukça etkilidir. Ciltteki leke oluşumunu önlemeye ve renk eşitsizliklerini gidermeye yardımcıdır.
Ciltte oluşan kırışıklıkların önlenmesine, cildin yenilenmesine ve cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı olur.
Cilt yenileyici özelliği ile cildin sıkı ve pürüzsüz görünmesine katkı sağlar.
Ciltteki akne ve sivilce sorunları için ozon yağı kullanılmaktadır. Akne ve sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olurken, ciltte oluşan aknelerin üzerine uygulandığında bölgenin dezenfekte edilmesine yardımcı olarak daha hızlı iyileşmesini destekler.
Ozon yağı, böcek sokmaları için de etkilidir. Uygulandığı bölgedeki ağrının azalmasına ve şişliklerin giderilmesine yardımcı olur. 

 

Ozon Yağının Saça Faydaları

Ozon yağı, yıpranmış saçları yoğun bir şekilde besleyerek saçların kaybettiği nemi geri kazanmasına ve saçların daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur. 

Saç derisindeki kan dolaşımını artırarak saç köklerinin güçlenmesine yardımcı olur ve saç dökülmelerinin önlenmesine katkı sağlar. İçeriğinde bulunan A,B ve

E vitamini ile saçları korur ve saç büyümesini destekler.

Soğuk sıkım ozonlanmış zeytinyağı, saç derisinde oluşan kepek problemini azaltmaya yardımcı antienflamatuar özelliklere sahiptir.

 

Ozon Yağı Nasıl Kullanılır?

Ozon yağı yüze sürülür mü, ozon yağı yüze nasıl uygulanır gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Ozon yağı yüz ve boyun bölgesinde kullanmak için uygundur. Ozon yağının faydalarından yararlanabilmek için cildinizde ihtiyaç duyduğunuz bölge masaj yaparak uygulamanız yeterlidir. Ancak ozon yağını kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Uygulama yapacağınız bölgenin temiz olması, makyaj kalıntısı ve fazla kirden arındırılmış olması önemlidir. Ozon yağını sürerken parmaklarınızla hafifçe masaj yaparak sürmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede yağ cildinizde daha derinlere nüfuz etmesini sağlarken, uygulama yaptığınız bölgedeki kan dolaşımının artmasına yardımcı olabilirsiniz.

Ozon Yağının Zararları Nelerdir?
Yapılan çalışmalarda ozon yağının bilinen bir zararı ve yan etkisine rastlanmamıştır. Ancak bilinen bir hastalığınız varsa ozon yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Ozon yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, cilde uygulandıktan sonra direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamak olacaktır. Ozon yağını bakım rutininize dahil etmek istiyorsanız, gece yatmadan önce veya akşam saatlerinde uygulama yapmanız önerilir. 

 

Kaynakça

https://www.mdpi.com/2076-3921/11/7/1318

https://academic.oup.com/bjd/article-abstract/153/6/1096/6636641

https://alitarat.com/wp-content/uploads/2022/11/Formulation-and-clinical-evaluation-of-ozonated-olive-oil-for-the-treatment-of-acne-vulgaris-lesions.pdf

https://journals.lww.com/mgar/fulltext/2020/10010/ozonated_oil_in_wound_healing__what_has_already.9.aspx 

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09593330.2022.2036818?casa_token=ivoypNOp77QAAAAA:jLB7PYo1UdcEh7jPQfDDfq6Vb_NckstOQyvu-9-YVsisYN4YnmhMrdom9bp0RYRTf4ms-82Le9kleJ8 

https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpd/2019/00000025/00000020/art00004 

https://journals.lww.com/ijd/fulltext/2022/67040/effectiveness_and_safety_of_ozone_therapy_for.54.aspx https://www.researchgate.net/profile/Rafael-Menolli/publication/340266757_Clinical_Uses_and_Molecular_Aspects_of_Ozone_Therapy_A_Review/links/5e80f229299bf1a91b89f2ad/Clinical-Uses-and-Molecular-Aspects-of-Ozone-Therapy-A-Review.pdf 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.