7 Temel Çakra Neyi İfade Eder? Çakralar ve Anlamları

27-12-2023 22:14
7 Temel Çakra Neyi İfade Eder? Çakralar ve Anlamları

cakranedirÇakralar Nedir?
Görünen varlığımız, yani maddi bedenimizin dışında bir de enerji bedenimiz bulunmaktadır. Kanın vücudumuzda dolaşarak hayati fonksiyonlarımızı dengede tuttuğu gibi, enerji de aynı şekilde bedenimizde dolaşmakta ve ruhsal ve fiziksel dengemizi sağlamaktadır. Enerjimiz vücudumuzda doğru bir şekilde akmadığında, ruhsal ve fiziksel hastalıklar ortaya çıkar. Vücudumuzdaki bu enerji akışını doğru bir şekilde sağlayan noktalar ise çakralardır. 


Sanskritçe’de “tekerlek, çark, döngü” anlamına gelen “çakra” kelimesi, vücudumuzda yedi farklı bölgede bulunan enerji kaynaklarına verilen bir isimdir. Kadim inanışlara göre bu yedi noktadaki enerji akışının doğru olması, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı koruyarak bizi dengede tutar. 


Çakralar bedende 7 ana noktaya dağılmış halde bulunurlar. Bu yedi ana çakra dışında avuç içi, diz kapağı, ayak tabanları gibi vücudun başka kısımlarına yayılmış çakralar bulunduğuna  inanılsa da, spiritüel bedendeki temel 7 çakra, omurga hizasında sıralanmış şekilde bulunmaktadır. Bu 7 ana çakra, pozitif ve negatif olmak üzere birbirine zıt akımlarla hareket etmektedir. Bu zıt enerjilerin yarattığı akım vücutta ahenk içinde sonsuz bir döngü yaratmakta ve tüm bedende dolaşmaktadır. Vücutta dolaşan bu akımın “yaşam enerjisi” ya da “kozmik enerji” anlamına gelen “prana” olduğuna inanılmaktadır. 


Peki bu 7 çakra neyi ifade eder ve vücudumuzun hangi noktalarında bulunur?


Çakralar ve Görevleri

1. Kök Çakra (Muladhara Çakra)
Kuyruk sokumunda bulunan ve kırmızı renkte olan kök çakra, dört yapraklı nilüfer çiçeği ile temsil edilir. Kuyruk sokumunun en uç noktasında, üreme organları ve makat arasında yer almaktadır. Kök çakra, barınma, güvenlik, su, yemek ve aile gibi hayatımızdaki temel unsurları ifade eder. Yaşama olan bağlılığımız ve hayatta kalma içgüdümüz bu çakradan gelir. Kök çakramız dengede çalıştığında, kendimizi içinde yaşadığımız hayata ait ve güvende hissederiz. Hayatımız sabit ve sakin bir enerji içinde olur. Kök çakramız dengede olmadığında ise güvensiz, korku ve kaygı dolu oluruz. Depresyon, anksiyete gibi durumlar ortaya çıkabilir. Kronik sindirim sistemi sorunları, bu çakranın tıkalı olduğunun bir işareti olabilir. 


2.Sakral Çakra (Svadhistana Çakra)
Göbek deliğinin iki parmak altında, kasık kemiklerinin üst kısmında bulunan bu çakra turuncu renktedir. Altı yapraklı nilüfer çiçeği ile temsil edilir. Sakral çakra, cinselliği ve hazzı temsil eder. Yaratıcılık ve hayal gücü, sakral çakrayla ilgilidir. Sakral çakramız dengede çalıştığında hayatımız yaratıcılık, üretkenlik, bolluk ve bereket içinde olur. Dengeli çalışmadığında ise hayal kurmakta güçlük, sıkıntılı ilişkiler yaşama, cinsel istekte azalma görülür. Üreme organlarında ve böbreklerde meydana gelen rahatsızlıklar ve bel ağrıları sakral çakranın dengede çalışmadığının bir işaretidir. 


3. Manipura Çakra (Solar Pleksus Çakra)
Göbek deliğinin yaklaşık üç parmak üstünde bulunan manipura çakra güneş rengindedir ve sekiz yapraklı nilüfer çiçeği ile temsil edilir. Bu çakra kişisel gücü temsil eder. Özgüven ve özbenliğin çıkış noktasıdır. Cesaret, irade ve güç bu çakra ile ilgilidir. Bu çakra dengede olduğunda özsaygı, özgüven ve empati kararında olur. Dengede çalışmadığında ise özgüven eksikliği ve depresyon görülebilir. Aşırı yorgunluk, karaciğer, pankreas ve safra kesesi sorunları, ülser, diyabet gibi hastalıklar manipura çakranın dengeli çalışmadığının göstergeleri olabilir. 


4.Kalp Çakrası (Anahata Çakra)

Göğüs kafesinin ortasında yer alan bu yeşil renkli çakra, 10-12 yapraklı nilüfer çiçeği ile temsil edilir. Üç fiziksel ve üç ruhsal çark arasında köprü görevi gören bu çakra, huzur, sevgi, aşk ve şefkati temsil eder. Kalp çakrası dengede olduğunda mutlu, huzurlu, sevgi dolu, bağışlayıcı ve şefkatli oluruz. Öfke, haset, kıskançlık, başkalarına bağımlılık, değersizlik gibi 

gibi duyguları yoğun bir şekilde yaşıyorsanız; akciğer sorunları ve solunum rahatsızlıkları yaşıyorsanız, kalp çakranız tıkalı olabilir. 


5.Boğaz Çakrası (Vishuddha Çakra)
Üç ruhsal çakranın ilki olan boğaz çakrası boğaz bölgesinde yer alır. Mavi renkli olan bu çakra on altı yapraklı bir nilüfer çiçeği ile temsil edilir. Boğaz çakrası, iletişim kurma yeteneğimizle ilgilidir. Düşünceleri açıkça ifade etmek, doğruları söylemek bu çakra ile ilgilidir. Boğaz çakrası dengede olduğunda kendimizi doğru ifade ederiz ve sağlıklı iletişim kurarız. Kendini ifade etmekte zorlanmak, bu çakranın dengede olmadığının en belirgin göstergesidir. Bu çakra dengede çalışmadığında tiroid, guatr, boğaz ve boyun ağrısı gibi fiziksel sıkıntılar hayatımıza girebilir.


6.Üçüncü Göz Çakrası (Ajna Çakra)
Mavi-mor renkli bu çakra iki kaşımızın tam ortasında yer alır ve yüz yapraklı bi çift nilüfer çiçeği ile temsil edilir. Üçüncü göz çakrası sezgiler ve içsel bilgelik ile ilgilidir. Bu çakra dengede olduğunda, egolarımızdan arınıp hayattaki gerçek değerimizi keşfetmemiz mümkün olur. Bu çakra kapalı olduğunda olayların arkasındaki nedenleri görmek zorlaşır. Bencillik, güven sorunları bu çakranın kapalı olduğuna işarettir. Üçüncü göz çakrası kapalı olan kişiler sık sık baş ağrıları, görme problemleri, odaklanmada zorluk gibi sorunlar yaşarlar.

 

7. Taç Çakra (Sahasrara Çakra):
Taç çakra, kafamızın tepe noktasında bulunur. Mor renkli bu çakra, bin nilüfer çiçeği yaprağı ile temsil edilir. Ruhani bağlantı yeteneğimizle ilgili olan bu çakra İlahi gücü temsil eder. Bu çakra tam olarak açık olduğunda (bu çok az kişinin ulaşabileceği bir noktadır) kişi her şeyle bütünleşerek yaşam amacını bulur. Taç çakrası kapalı olan kişiler, mutluluğun kendi içlerinden geldiğine değil, dışsal etmenlere bağlı olduğuna inanırlar.

cakralar nasil dengelenir

Çakralar Nasıl Dengelenir?
Çakraları dengelemek için enerji akışını sağlayan kanalların temizlenmesi ve her çakranın kendi doğasına özgü dengeyi bulması gerekmektedir. Çakraları dengelemek için uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunur. En etkili sonuç, bu yöntemlerin hepsini bir rutin olarak uygulamakla gerçekleşir. 

1. Yoga
Ruh, zihin ve beden bütünlüğüne odaklanan yoga, 7 temel çakrayı dengelemeye yardımcı olabilir. Yoga duruşları (asanalar) yaşam enerjisi olarak adlandırılan “prana”yı s
erbest bırakır. Serbest kalan prana, çakralar arasında gezinerek blokajların açılmasına ve çakraların dengelenmesine yardımcı olabilir.


2. Meditasyon
Her çakranın kendisine özgü meditasyon ve nefes egzersizleri bulunmaktadır. Çakralara yönelik bu meditasyon pratiklerini düzenli olarak uygulayarak çakralardaki blokajları kaldırabilirsi
niz.


3. Aromaterapi
Kokular, direkt olarak limbik sisteme giderek beynin duyguları işleyen bölümlerini uyarır ve serotonin, dopamin, endorfin gibi hormonların salınımını tetikler. 7 temel çakranın titreşimi ile uyumlu olan uçucu yağları kullanmak çakralardaki blokajların açılmasına yardımcı olur. 7 temel çakrayı uyararak dengelenmesine yardım eden farklı uçucu yağlar vardır. Bu uçucu yağları bir sabit yağ ile karıştırıp ilgili çakra bölgesine masaj yapabilir, uçucu yağın saf halini vücudunuza değdirmeden koklayabilir, yastığınıza damlatabilir, buhurdanlık veya difüzörde kullanabilirsiniz. 


Çakralarla Uyumlu Olan Uçucu Yağlar:

1. Kök Çakra (Muladhara Çakra): Sedir, Zencefil, Karanfil, Paçuli Vetiver uçucu yağları.

2.Sakral Çakra (Svadhistana Çakra): Ylang-Ylang, Sandal, Portakal, Tarçın uçucu yağları.
3. Manipura Çakra (Solar Pleksus Çakra): Bergamot, Lavanta, Biberiye, Limon uçucu yağları.

4.Kalp Çakrası (Anahata Çakra): Gül ve Itır Uçucu Yağları

5.Boğaz Çakrası (Vishuddha Çakra): Adaçayı, Okaliptüs, Nane uçucu yağları.

6.Üçüncü Göz Çakrası (Ajna Çakra): Biberiye, Sedir, Lavanta uçucu yağları.

7. Taç Çakra (Sahasrara Çakra): Akgünlük, Elemi uçucu yağları. 




Kaynakça:

https://jag.journalagent.com/jaren/pdfs/JAREN_8_3_177_186.pdf

https://avesis.comu.edu.tr/yayin/98d04bf8-b911-4263-b7bb-1dc04c9a6afc/hemsirelikte-tamamlayici-terapiler-renklerle-sanatsal-tedavi-cakralar-ve-reiki

https://www.ajindex.com/dosyalar/makale/acarindex-1423906745.pdf

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/3497851

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2067866

https://jurnal.globalhealthsciencegroup.com/index.php/JPM/article/view/432 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.